Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

Συχνά οι υποψήφιοι φοιτητές κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου εκφράζουν πολλές απορίες, παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια να απαντήσουμε στις περισσότερες από αυτές.

Αν κάνω λάθος αριθμητικό στη δήλωση, δηλαδή δηλώσω δύο φορές τον αριθμό 2 ή παραλείψω τον αριθμό 3, τι γίνεται;
 Τα λάθη αυτά τα βρίσκει ο υπολογιστής την ώρα που περνιούνται οι προτιμήσεις σου και είσαι παρών, οπότε μπορούν να διορθωθούν.

Για πόσα Τμήματα μπορώ να δηλώσω προτίμηση;
 Μπορείς να δηλώσεις προτίμηση για όλα τα Τμήματα του ενός ή των δύο Επιστημονικών Πεδίων.

Εάν δηλώσω Τμήματα που περιλαμβάνονται και στα δύο Επιστημονικά Πεδία που έχω επιλέξει, σε ποιο από αυτά πρέπει να σημειώσω την προτίμησή μου;
 Μπορείς να σημειώσεις την προτίμησή σου για τα λεγόμενα Κοινά Τμήματα σε όποιο από τα δύο Επιστημονικά Πεδία επιθυμείς. Είναι το ίδιο πράγμα.
Εάν βγάζω διαφορετικό σύνολο μορίων στα δύο Επιστημονικά Πεδία που έχω επιλέξει, ποιο σύνολο μορίων θα ληφθεί υπόψη για να εισαχθώ σε Τμήματα που περιλαμβάνονται και στα δύο Πεδία που έχω δηλώσει;
 Θα ληφθεί υπόψη το μεγαλύτερο σύνολο μορίων.
Παράδειγμα: Αν ο υποψήφιος που έχει δηλώσει το Παιδαγωγικό Αθήνας βγάζει 16.000 μόρια στο 1ο Ε.Π. και 17.000 μόρια στο 2ο Ε.Π., θα ληφθεί υπόψη το 2ο σύνολο μορίων, ανεξάρτητα αν έχει δηλώσει το τμήμα στο 1ο Ε.Π.

Πώς ξέρω ότι πράγματι οι Σχολές δηλώθηκαν με τη σειρά που ήθελα;
 Παίρνεις αντίγραφο της δήλωσής σου από τον υπολογιστή, το οποίο πρέπει
να ελέγξεις σχολαστικά για τυχόν λάθη.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η είσοδός μου σε μια Σχολή;
Από:
 το σύνολο μορίων
 τον αριθμό εισακτέων
 τη σειρά προτίμησης

Τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας;
 Προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο Βαθμό Πρόσβασης.
 Αν υπάρχει και εδώ ισοβαθμία, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του Επιστημονικού Πεδίου στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη Σχολή.
Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, μπαίνουν όλοι οι ισοβαθμούντες, ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το συγκεκριμένο τμήμα.
 Η σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη ως τρίτο κατά σειράν κριτήριο μόνο στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Θέλω να περάσω σε Α.Ε.Ι., γιατί είναι καλύτερα από τα Τ.Ε.Ι.
 Δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιες γενικεύσεις. Εξαρτάται από τις συγκεκριμένες σχολές που συγκρίνουμε.
 Μπορεί ένα Α.Ε.Ι. να μην έχει καλές επαγγελματικές προοπτικές, ενώ ένα Τ.Ε.Ι μπορεί να έχει άριστες επαγγελματικές προοπτικές. Ερεύνησε τις επαγγελματικές προοπτικές της κάθε Σχολής.

Για να μην κάνω κανένα λάθος, θα δηλώσω όλες τις Σχολές.
 Έτσι κινδυνεύεις να μπεις σε μια Σχολή που δε σου αρέσει, αφού είναι δύσκολο να ελέγξεις ένα τόσο μακρύ κατάλογο σχολών.
 Το σωστό είναι να δηλώσεις Σχολές από όλη την γκάμα των βάσεων, δηλαδή υψηλόβαθμες, μεσαίες και χαμηλές, μόνο όμως όσες από αυτές σου αρέσουν.

Έχω 14.000 μόρια, άρα, σύμφωνα με τις περσινές βάσεις, περνάω στην τάδε Σχολή που είχε 13.995 μόρια
 Αυτές είναι οι περσινές βάσεις. Οι φετινές βάσεις μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη διαφορά ακόμη και 2.000 μόρια πάνω ή κάτω.
 Αυτό εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, αλλά και από τις προτιμήσεις των Υποψηφίων, οι οποίες μεταβάλλονται από χρονιά σε χρονιά.

Δυστυχώς δεν πήγα καλά φέτος. Θα ξαναδώσω Πανελλήνιες Εξετάσεις του χρόνου, οπότε δεν έχει νόημα να δώσω προσοχή στο Μηχανογραφικό.
 Κάθε πράγμα στον καιρό του. Τώρα θα φτιάξεις σωστά το Μηχανογραφικό σου, το Σεπτέμβριο θα δεις σε ποια Σχολή θα περάσεις κι αν δεν σου αρέσει, αφού πρώτα γραφτείς στην Σχολή που πέτυχες, αποφασίζεις να ξαναδώσεις.

Αφού δεν μπορώ να "πιάσω" Α.Ε.Ι., θα δηλώσω μόνο Τ.Ε.Ι. Αν τα βάλω πρώτα -πρώτα, θα έχω περισσότερες πιθανότητες να πετύχω.
 Δεν έχει σημασία η σειρά προτίμησης της Σχολής, παρά μόνο στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές και αυτό μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας.
 Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν έχει σημασία αν έχουμε βάλει πρώτη ή δέκατη τη Σχολή, αλλά μόνο αν έχουμε τα μόρια για να "μπούμε" στη Σχολή και δεν έχουμε βάλει πριν από αυτήν άλλη Σχολή με λιγότερα μόρια.

Ευτυχώς τα πήγα καλά κι έτσι δε χρειάζεται να δηλώσω καθόλου Τ.Ε.Ι.
 Το σωστό είναι να δηλώσεις και Τ.Ε.Ι, (φυσικά της προτίμησής σου) επειδή δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί με τις βάσεις, που κάθε χρόνο αυξομειώνονται.

Οι καλές Σχολές έχουν υψηλή βάση. Οι Σχολές με χαμηλή βάση δεν είναι καλές.
 Οι βάσεις εκφράζουν την προσφορά και τη ζήτηση των θέσεων κάθε Σχολής.
Αν μια Σχολή έχει λίγες σχετικά θέσεις, αλλά την δηλώνουν πολλοί υποψήφιοι, τότε έχει υψηλή βάση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει καλές επαγγελματικές προοπτικές ή ότι εσένα σου αρέσει.

Είχα τα μόρια για να περάσω στο Μαθηματικό της Αθήνας, αλλά δεν πέρασα. Γιατί;
 Μπορεί να μην το είχες δηλώσει. Δεν γίνεται να περάσεις σε μια Σχολή που δεν έχεις δηλώσει.
 Μπορεί να είχες δηλώσει πριν μια άλλη Σχολή με χαμηλότερη βάση και να πέρασες σ' αυτήν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


ΚΕΣΥΠ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Κοντά σας για:

 τον Υπολογισμό των Μορίων
 τη συμπλήρωση Μηχανογραφικού
 πληροφορίες για τις Σχολές
 τους δρόμους μετά το Λύκειο

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Διοικητήριο Αγ. Νικόλαος
Τηλ. 28413-40499/40498

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου